CK Himalaya
Česká asociace horských vůdců
VYUŽIJTE NAŠICH ZKUŠENOSTÍ

Bouda – L.K.P. Prachov & Himalayan climber a ten, co za to může

25. 5. 2020

Je májový podvečer roku 2020, blíží se konec všech zákazů a tak nějak nostalicky jsem si vzpomněl na květen roku 1998. Jako tým Himalaya 8000 jsme vylezli Makalu. Na vrcholu jsme byli tři; Soňa, Lhakpa a já.

V pozadí celého projektu Himalaya 8000 ale stojí člověk, kterému celý svět něřekne jinak než Bouda. „My name is Bouda“, když se takto představil poprvé po příletu v Kathmandu na letišti, lidi se klaněli. Neuvěřitelný, čuměli jsme jak péro z gauče, oni ho tu znají… to jsme netušili, že Buddha se po jejich vyslovuje právě Bouda.

Když jsem přišel jako totální greenhorn na Prachov a zkoušel v keckách svoje první přelezy na písku, Bouda už měl za sebou mraky zájezdů do zimních Tater, výpravy na Kavkaz, Dolomit a další. Jak a proč nás Bouda dal dohromady dodnes nechápu.

Bouda  stál u zrodu tehdejšího týmu s honosným názvem Himalaya 8000, který v roce 1992 kromě snů nedisponoval vůbec ničím, a už vůbec ne penězi na výstupy v Himálaji. On byl a je z naprosto jiného světa. Boudovo přímočaré jednání mě nepřestane bavit nikdy. Kdysi přísně dodržoval pravidlo „jak chlastám, tak lezu“. Chlap, co se nikdy nepodělal sám ze sebe. Dneska by se od něj mohlo dost lidí učit, jak se nestát pitomcem. Měl dlouhý vlasy, kašlal na tehdejší režim a předsudky. Zcela jistě ho to stálo i výjezdy na západ – tedy do Alp. Je neuvěřitelně skromný a velmi šikovný v šití materiálu. Což se ukázalo v dobách, kdy se spousta věcí, a právě materiálu, nedalo koupit. Pamatuju si, že jsme seděli v Jičíně v jeho bytě a přišel Mirek Novotný majitel světového prvovýstupu na severní Manaslu, položil na stůl 1000 Kčs (kdo pamatuje federální prachy, ví, že měli lícovou stranu s Bedřichem Smetanou) a Himalaya 8000 byla založena.

Bouda sehnal kontakty v Nepálu a začali jsme naše vize realizovat. Všechno to bylo jako sen a dodnes nechápu, kdo a jak zařídil, abychom se zrovna v takovém složení sešli. A to, že jsem měl tu čest ho s Péťou Skřivánkem doplnit v týmu a podniknout naši první himalájskou expedici. Na podzim 1993 jsme vyrazili na Cho Oyu.

Bouda připravoval zázemí i cargo. Byl první šéf naší česko-španělské výpravy Himalaya 8000 Czech – Spanish Cho Oyu expedition 1993. Jeho neuvěřitelný životní styl na nás působil téměř jako zjevení.

Historek z našich výprav, tedy vlastně zájezdů :), je mraky a skoro žádné se nedá uvěřit. Například jak v pauze špatného počasí Bouda řídil jako hlavní sládek várku piva v Base Campu Makalu a další. Existují hlášky, kterým dodnes rozumí jen zasvěcení :).  I byť může někomu připadat vzpomínání jako kýbl patosu, osobně to v tomto případě vnímám jako něco, co by zapomenuto být nemělo a naopak si připomínat, že dost často bývají za velkými úspěchy lidé, kteří jsou neviditelní a skoro nikdo o nich neví, nicméně jsou nesmírně důležití. Bývají to osobnosti změnící vám život i myšlení v tom dobrém slova smyslu. Stejně jako to umí Bouda. Něco o tom vím 😉

A na závěr: Bouda je Čestný člen nejstaršího horolezeckého oddílu v ČR tedy L.K.P.Prachov 1907, má za sebou mraky výstupů v zimních Tatrách, expedice na Kavkaz, Pamír a devět expedic na osmitisícovky a taky má v květnu narozeniny :).

Takže ti kamaráde Boudo, přeju ti za celý tým Himalaya 8000 i za ty, kteří byli jeho součástí (a dnes už se potulují po vrcholcích velikánů, jak a kdy se jim zachce), hodně zdraví a těším se na nějakou tu společnou cestu na tom našem Prachůvku.

Hore zdar

Šimon

Používáme soubory cookies ke zlepšení uživatelského prostředí na těchto webových stránkách, pro analýzu provozu a personalizaci obsahu a reklamy.

přijmout všenastavitodmítnout

SPOLUPRACUJEME

festival Banff World Tourskialpinistické vybavení SKI TRABABS avalanche airbagElevenateChata VýrovkaAlpenvereinCMGAAIRpro

© archa