CK Himalaya
Česká asociace horských vůdců
VYUŽIJTE NAŠICH ZKUŠENOSTÍ

Jak vybrat skialpové lyže?

16. 12. 2021

Úzké, široké, krátké, dlouhé, lehké, s rockerem nebo bez?

Skialpinismus se v posledních letech těší čím dál větší popularitě. A s rostoucí oblibou se rozšiřuje i nabízené množství lyží, které pouštějí výrobci na trh. Někdy je pak těžké se v kamenných obchodech i e-shopech orientovat. Podle čeho tedy vybírat lyže, abychom zvolili model, který nám bude nejvíce sedět?

Délka

Univerzální délka lyží je cca – 7 cm, než je výška postavy (lyže sahají člověku zhruba ke kořeni nosu). Pokud je pro vás hlavní výstup nahoru a budete se pohybovat jen po upravených tratích, pak mohou být lyže i o něco kratší. Naopak pokud se chcete na lyžích svézt i mimo sjezdovky a užít si trochu prašanu, doporučuje se délka lyží na výšku postavy.

skialp kurz

Šířka

U lyží se udávají 3 rozměry (například 124/85/104 mm). Tyto rozměry značí šířku špičky, středu a patky lyže. Pro nás je nejdůležitější ten prostřední údaj, kterému se říká také „šířka pod patou”.

  • Závodní lyže mívají šířku do 80 mm pod patou.
  • Pro naprostou většinu rekreačních skialpinistů je však vhodná šířka středu lyže mezi 80 až 90 mm.
  • Kdo pokukuje po jízdě mimo sjezdovky, může klidně zvolit i širší lyže. Vyloženě na jízdu v prašanu se volí lyže přes 100 mm pod patou. Takto široké lyže fungují velmi dobře v hlubokém sněhu, hezky rozloží lyžařovu hmotnost a nepropadají se. Širší, ale zároveň lehké skialpové lyže najdete v prodejně Freeskier.cz, kde se přesně na tento typ specializují a se vším vám rádi poradí.
skialp kurz

Váha

Váha, to je to oč tu běží. Někdy ale nejnižší váha nemusí znamenat ten nejlepší výběr. Pro výstup nahoru je to samozřejmě plus, ale pro jízdu dolů už je to horší. Ultralehké lyže nedrží tak dobře stopu a každá nerovnost je rozhodí. Takže závěrečný sjezd vám může zkazit dojem z celého dne. Obecně se touringové (skialpinistické) lyže pohybují v rozmezí 1000 – 1500 g za jednu lyži. U širších, freeridovějších modelů to bývá samozřejmě o něco více.

skialp kurz

Vázání a boty

Tyto 2 položky tvoří nedílnou součást skialpinistického setu a mohou být často důležitější než samotné lyže. Ta nejlehčí pinová (techová) vázání mají váhu již kolem 200 g/jeden kus a hodí se k nim ty nejlehčí boty, které mají často jen 2 přezky, BOA stahování a nabízí velký rozsah pohybu. Na širší lyže se hodí težší vázání (např. 700 g/jeden kus) a lyžáky se 4 přezky a tvrdším flexem. Pro první skialpové pokusy, nebo pro zkušené freeridery, kteří hledají bytelné vázání, může dobře posloužit i rámové vázání. Do tohoto typu se totiž dají zacvaknout i klasické sjezdové boty. Nevýhodou je těžší váha (cca 1100 g/jeden kus) a mechanismus chůze, kdy se společně s botou zvedá i celý rám a pata vázání, což je na fyzičku o hodně náročnější.

skialp kurz

Teď už tedy stačí si zodpovědět základní otázky – kde se budu na lyžích pohybovat, jaký jsem lyžař, hodlám jezdit i v hlubokém sněhu, je pro mne důležitější výšlap nebo sjezd? A podle toho zvolit správné vybavení.

Pokud preferujete výstup, vybírejte lehčí kratší lyže s minimalistickým vázáním a lehčími botami.
Pro sjezd naopak o něco delší a těžší lyže, s robustnějším vázáním a tvrdšími botami.

Dobrou volbou je nejprve si na pár víkendu skialpový set půjčit například v jedné z poboček ze sítě Happy Sport. Vyzkoušíte různé druhy lyží, vázání i bot a poté se můžete lépe rozhodnout, co vám nejvíce sedí.

Odborně vám s pohybem na skialpech a lavinovou problematikou poradíme na některých z naších skialpových a lavinových kurzů nebo akcí CK Himalaya. Věnovat se vám budou naši UIAGM/IFMGA horští vůdci.

Horský vůdce UIAGM/IFMGA má nejvyšší mezinárodní licenci pro práci v horách a disponuje odpovědnostní pojistkou.

skialp kurz
skialp kurz

Používáme soubory cookies ke zlepšení uživatelského prostředí na těchto webových stránkách, pro analýzu provozu a personalizaci obsahu a reklamy.

přijmout všenastavitodmítnout

SPOLUPRACUJEME

festival Banff World Tourskialpinistické vybavení SKI TRABABS avalanche airbagElevenateChata VýrovkaAlpenvereinCMGAAIRpro

© archa